Колаген: Защо е толкова важен за косата?

Хидролизираният колаген (HC), известен също като колагенов пептид или колагенов хидролизат, е вид колаген, който е напълно разграден, което го прави по-лесно абсорбиращ в кръвта като добавка.

През последните години добавките с колаген стават все по-популярни сред хората, които искат да имат кожа с по-младежки вид, да облекчат болките в ставите или да подобрят здравето на костите.

Използва се и в клинични условия за подпомагане на зарастването на рани.

Използването на колагенови добавки обаче не е без противоречия поради липсата на разпоредби за качеството или количеството на съставките в добавките, които се продават без рецепта, както и минималната рецензирана литература за неговите ползи.

Какви са ползите на добавките с колаген?

Ключов протеин, произведен в организма, колагенът се намира предимно в кожата, костите, хрущялите , сухожилията и зъбите.

Колаген: Защо е толкова важен за косата

Той играе важна роля в биологичните функции на клетките в тялото и е от решаващо значение за развитието на органите, заздравяването на рани и тъкани и възстановяването на костите, кръвоносните съдове, роговицата , венците и скалпа.

С нарастването на годините, производството на колаген намалява . Приемат се хидролизирани колагенови добавки, които помагат за възстановяването на колагена, който е изчерпан.

Въпреки че загубата на колаген започва на възраст между 18 и 29 години, след 40-годишна възраст тялото може да загуби около 1% годишно; на около 80-годишна възраст производството на колаген може да намалее като цяло с 75% в сравнение с това на младите възрастни.

Ето защо всяка една колаген хранителна добавка, може да спомогне за увеличаването на нивата му.

Колагенът, открит в добавките, може да бъде извлечен от няколко различни животински източника, включително крави и свине, въпреки че тези източници могат да представляват здравословни проблеми, като свински грип и говежди спонгиформна енцефалопатия .

Последните изследвания показаха добри свойства на колагена, открити в кожата, люспите и костите на морски източници, като риба, и безгръбначни животни като черупчести, медузи или гъби.

Алтернативни източници на HC, които са показали голяма функционалност, включват пилешки бутчета и крачета и видове жаби, намерени в Китай и Монголия.

Какви лечебни ползи има добавката с колаген?


Съобщава се за ползите за здравето от добавките с колаген, но има повече изследвания за определени състояния, отколкото за други.

Повечето изследвания са фокусирани върху следното:
• Кожа против стареене
• Здраве на костите и ставите
• Заздравяване на рани
• Състав на тялото
Има по-малко изследвания за ефектите на колагена върху загубата на тегло, растежа на ноктите, здравето на сърцето и здравето на очите.
Колагенът съставлява около 80% от нашата кожа, най-големият орган в тялото, който ни предпазва от външни увреждания, регулира температурата и изпълнява други важни телесни функции.

С напредването на възрастта обаче колагенът във вътрешния слой на кожата се изчерпва, което води до сухота, загуба на еластичност, както и линии и бръчки.

Неотдавнашни проучвания показаха, че оралните добавки с HC са ефективни при забавяне на стареенето на кожата.
През 2017 г. Genovese et al изследва 120 здрави индивиди, които са погълнали 50 ml нутрикозметична формулировка, съдържаща HC, или 50 ml плацебо.

Въпреки че тези проучвания предлагат някои обещаващи резултати, използването на колагенови добавки в дерматологията е противоречиво, поради липсата на широкомащабни рандомизирани контролирани проучвания (RCT). Освен това тези, които използват продукти на базата на колаген за дерматологични цели, често имат нереалистични очаквания за резултатите.